EgyébKiemelt

Ünnepélyes keretek között szüreteltek a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében

Az országban elsőként nyitotta meg a szüreti szezont a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, augusztus 11-én.

Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke elmondta, hogy a dr. Kozma Pál tudományos főmunkatárs által nemesített szőlőfajták jól vizsgáztak az idei viszontagságos év ellenére is.

-A szőlő azonban idén is csodát művelt, nagyon jó évjáratnak nézünk elébe, hiszen az elmúlt hónapban a csapadékmennyiség és a hőmérséklet segített abban, hogy a szőlő behozza a lemaradást – fogalmazott Madaras Zsolt.

A pécsi megyés püspök, Felföldi László az égiek segítségét kérve áldotta meg az ide szőlőtermést, valamint a szőlőmunkásokat.

Az eseményen elhangzott, hogy a kutatóintézet létjogosultságát igazolja az a tény, hogy a legkorábban szüretelhető fajtákat mindössze egyetlen alkalommal permeteztek a fekete rothadás ellen, míg a többi szőlőfajtát több, mint 7 alkalommal kellett permetezni.

Madaras Zsolt hozzátette, hogy eddig a céljuk nem az volt, hogy a saját fajtákkal vonuljanak a piacra, hanem egy bázist szerettek volna adni az oltványkészítőknek. Ipacs-Szabó István főborász megjelenésével ugyanakkor az itt termett fajtákból készült borok a piacra kerülhetnek, ezenkívül úgynevezett technológiai leírást készítenek a saját nemesítésű fajtákhoz, hogy a kezdő, feltörekvő borászoknak ajánlják az újfajta, gombabetegségeknek jobban ellenálló szőlőfajtákat.

Idén a szüretkezdés országos viszonylatban korainak mondható, az érdekesség az, hogy a kutatóintézetben szintén tavaly augusztus 11-én kezdték meg a szüreti időszakot. Ma már bárki meg kóstolhatja a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet díjnyertes borait a nemrég megnyílt webshopon keresztül.

Forrás: Bama.hu

Címlapkép: Bama.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close