EgyébKiemelt

V4-Dél-Korea-csúcs: Öt sikertörténet találkozott Budapesten

A V4 országok és Dél-Korea vezetői csúcstalálkozót tartottak csütörtökön Budapesten.

Az elmúlt öt évben a visegrádi négyek (V4) és Dél-Korea közötti kereskedelmi forgalom százalékkal nőtt, és reméljük, hogy az együtt működés a gazdaságon túlmutatóan tudományos és technológiai területekre is ki fog majd terjedni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek és Dél-Korea csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön a Várkert Bazárban.

A magyar kormányfő kiemelte: Öt siker történtet találkozott Budapesten. A közép-európai gazdaságok is szép éveket tudhatnak maguk mögött, és szép kilátásaik vannak, Dél-Korea pedig a világbajnokok közé tartozik a növekedés és a technológiai fejlődés terén.

Orbán Viktor közölte: a találkozón megkérték a koreai elnököt, hogy kövesse figyelemmel a V4-ek legnagyobb közös gazdasági vállalkozását, a V4 gyorsvasút megépítését.

Jelezte: egy 80 kilométer hosszú vasútipálya-beruházásról van szó, a négy fővárost kötnék össze gyorsvasúttal, és 12 órás menetidőt akarnak 5 órára csökkenteni. Reményét fejezte ki, hogy ez a beruházás felkelti a koreai ipar érdeklődését is.

Dél-Korea elnöke szorosabb együttműködést szeretne a V4-országokkal.

Az együttműködés a V4-országok és Dél-Korea között egyre erősödik, és az országok vezetői elkötelezettek, hogy még szorosabbá tegyék a kapcsolatokat – mondta a dél-koreai elnök csütörtökön Budapesten.

Mun Dzse In a visegrádi országok, valamint Dél-Korea vezetőinek csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón kiemelte: Nyitott gondolkodással a visegrádi vezetők megmutatták a V4-es együttműködés erejét. Úgy vélte, sok a hasonlóság a visegrádi térség és Dél-Korea között, a hidegháború után a gyors demokratizálódás, gazdasági fejlődés volt jellemző mindkét helyen.

Béke és harmónia határozza meg a kapcsolatokat a V4-ek és Dél-Korea között, a visegrádi csoport Dél-Korea számára fontos kereskedelmi partner, befektetési célpont, sok jelentős dél-koreai cég van itt jelen – mutatott rá.

A dél-koreai elnök a fontos együttműködési területek között említette a tudományt és a technológiát, az energetikát és az infrastruktúrát, továbbá az ifjúsági kapcsolatokat. Ugyancsak jelentős nemzetközi kérdésnek nevezte a járvány elleni védekezést, a klímaválság elleni küzdelmet, valamint a Nyugat-Balkén támogatását.

Morawiecki: A migráció is téma volt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kiemelte, hogy fontos a gazdasági együttműködés, különösen az innovatív technológiák területén. A mostani találkozón emellett a klímaválság és az energiaárak is lényeges téma volt – idézte fel.

Kitért arra, hogy az afgán helyzet kapcsán a migrációs nyomásról is beszéltek. A visegrádi országok álláspontja e kérdésben mára elterjedtté vált az Európai Unióban, miután a V4-ek korábbi figyelmeztetése helytállónak bizonyult – mondta.

Babis: A találkozó nagyon fontos lépés

Andrej Babis cseh kormányfő kiemelte: rendkívül aktív a magyar V4-elnökség, a mostani találkozó megszervezése is fontos lépés volt. Dél-Korea jelentős kereskedelmi partner a visegrádi csoport számára – közölte.

Hangsúlyozta: a V4-ek azért küzdenek, hogy Európa versenyképessége növekedjen, szerepe a világgazdaságban jelentősebb legyen, és ebben fontos elem a kapcsolatok építése Dél-Koreával.

Heger: Sok a közös Dél-Koreában és V4-országaiban

Eduard Heger szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy a világ nagy egészségügyi gazdasági és energetikai kihívásokkal szembesült az elmúlt időben, és ilyenkor különösen fontos a partnerség, az együttműködés, a barátság az országok között.

Ugyanakkor az is lényeges, hogy ne csak regionális európai kapcsolatokat építsenek, hanem tágabb nemzetközi szinten is kialakítsanak együttműködéseket, ezért is hasznos a mai találkozó – értékelt.

Hozzátette: sok a közös Dél-Koreában és V4-ekben, az országok olyan közös értékeket vallanak, mint a demokrácia, a szabadpiac és a jogállamiság.

Forrás: MTI, Hirado.hu

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close