KiemeltKultúra

Várják a jelentkezőket az idei pécsi fényfesztivál nemzetközi versenyére

A szervezők már várják a jelentkezőket a július 7. és 10. között zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb attrakciójának számító, több tízezer érdeklődőt vonzó nemzetközi fényfestőversenyére.

A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy az idei, az egyensúly témája köré épülő versenyen indulók most is a pécsi székesegyházat “öltöztethetik fel”, a kiíráson azonban a korábbi évekhez képest változtattak. Kifejtették: a fesztivál vetítési programjába – amelyet tavaly 80 ezer ember követett a helyszínen – az eddigi tíz helyett idén csak a legjobb öt alkotás kerül be, ezzel párhuzamosan a pályaművek eddigi három percben maximalizált hosszát négy és fél percre növelték, lehetőséget biztosítva a komolyabb lélegzetvételű munkák megszületésére.

A versenyen a legjobb öt produkció készítője 2-2 ezer eurós díjazásban részesül, míg a győztes produkció alkotója az ötezer eurós fődíjat is megkapja az öttagú nemzetközi szakmai zsűritől, ugyanakkor kiosztják a közönségdíjat is.  Az alkotók április 11-ig jelentkezhetnek, míg a pályázat részletei a zsolnayfenyfesztival.hu/zsolnay-light-art oldalon olvashatók.
A ZSÖK közleményében azt írták, hogy a júliusi fesztivál húzóprogramja a fényfestőverseny, azonban a fesztivál legintenzívebb élményét a közel 25 állomásból álló Fény Útja alkotásai jelentik. Újdonság, hogy idén ezek megvalósítására is pályázhatnak a fényművészek.

A Fény Útja pályázatra olyan izgalmas fényművészeti installációkat, vetítési-fényfestési ötleteket, valamint multidiszciplináris alkotásokat lehet nevezni, amelyek magával ragadják, inspirálják és interaktív módon bevonják a közönséget. A Zsolnay Fényfesztivál csapata technikai és művészeti tanácsadók bevonásával hozza meg döntését a pályaművekről – jelezték a kommünikében.

A Fény Útja pályázat részletei a zsolnayfenyfesztival.hu/feny-utja-palyazat-2022-felhivas oldalon érhetők el, jelentkezni április 10-ig lehet – hívták fel rá a figyelmet a szervezők.

 

MTI
Címlapkép: Zsolnay Fényfesztivál 

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close