KiemeltKultúra

Vasútmodell parádé lesz Pécsett a hétvégén

Harmincadik alkalommal rendeznek vasútmodell parádét Pécsett a hétvégén. A kiállításon lehet megtekinteni az ország legnagyobb méretű modellekből felépített terepasztalát. – írja a HírTv.hu.

Az 1:160-as méretben az ország legnagyobb vasúti terepasztalát a klub tagjai csaknem harminc éve kezdték el építeni, azóta folyamatosan bővítik. Az alagutak, a viaduktok, a sikló- és a fogaskerekű, a valóságban ugyanúgy léteznek, mint ahogyan ennek a német városnak az állomása is.

Ez egy huszonhárom négyzetméteres klub terepasztal, két nagyobb tájegységre bontható, az egyik egy magyar rész, ami Godisa és Abaliget állomást ábrázolja, ez a Pécs-Budapest vasútvonalon található két állomás, illetve a nagyobb rész, nagyobb terület pedig egy német jellegű város és egy  alpesi vidéki, hegyvidéki területet ábrázol – mondta el Tillai Tamás, vasútmodellező a HírTv riporterének.

A vasútmodellezés a nyolcvanas, kilencvenes években volt a legnépszerűbb, azóta a személyi számítógépek mobiltelefonok jobban lekötik a fiatalokat.
A pécsi klubnak nyolc tagja van, valamennyien középkorúak. Elnökük azt mondja, nekik ez már megmarad hobbinak.

Amit mi egyszer elkötelezettségnek véltünk azt a mai napig is tartjuk, és miután ez egy nagyon szerteágazó hobbi, sok minden kell hozzá, sokfajta ismeret, sokfajta látásmód, ezért úgy gondoljuk, hogy azért is vagyunk mi még mindig kvázi az utolsó mohikánok, akik ebben a korban vannak, hiszen a mai fiatalság ha nem tud két héten belül terepasztalt építeni, akkor abba hagyja.  – ismertette Ténai László az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub elnöke.

A klub tagjai saját pénzükből fejlesztik terepasztalaikat, az egyetlen bevételi forrásuk az évente megrendezett kiállítás bevételeiből származik.

 

Forrás: HírTv

Címlapkép: HírTv.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close