AjánlottKiemeltKözéletVélemény

Végleg lehullt a lepel a város “csődhelyzetének” mítoszáról: Péterffy Attila megtalálta a pénzt!

Egy hamis politikai propaganda halála

Az önkormányzati választások óta komoly vita övezi a város gazdasági helyzetét. Míg a balliberális oldalon Péterffy Attiláék a “Csődközelben a város!” rigmusok hangoztatásával vonultak be a Pécsi Közgyűlésbe, addig a város kulcsait átadó jobboldali szövetség váltig állította: jelentős pluszban volt a költségvetési mérleg 2019-ben.

A pandémia első hullámát követő 2020. július 15-i közgyűlésen tárgyaltak a helyi képviselők a tavalyi zárszámadásról, illetve az idei költségvetés módosításáról.

A közgyűlésen is bemutatott dokumentumok alapján bebizonyosodott, hogy a Magyar Államkincstár által korábban kiadott nyilatkozatában szereplő, megközelítőleg plusz 4 Milliárdos többlet megfelel a valóságnak, vagyis Pécs városa nem hogy csődközeli helyzetben nem volt, de plusz 4 Milliárdos mérleggel zárta az előző, 2019. évet.

Csizmadia Péter, a FIDESZ frakcióvezetője erről így nyilatkozott: “A mostani zárszámadásban feketén-fehéren az szerepel, hogy a tavalyi évi működés nemhogy nem mínuszban, hanem mintegy 3,7 milliárd forintos pluszban ért véget. Az előző ciklus sikeres befektetésösztönző munkájának eredményeképp például 1,6 milliárddal magasabb lett az iparűzési adóbevétel” – ismertette álláspontját a pécsi képviselő.

A “csődközeliség” mítoszának tételes cáfolata – hivatalos

A tények kedvéért ide idézzük a Magyar Államkincstár 2019. októberi közleményét, ami a város pénzügyi helyzetét tisztázta az önkormányzati választások után, bár ennek tartalmát a politikai okokból csak fél év múlva volt kénytelen elismerni a baloldali városvezetés:

“A 23 Mrd Ft-os adósság, azaz a 18 Mrd Ft hitelállomány és a majdnem 5 Mrd Ft működési hiányként való rögzítése, nem valós. Nem lejárt, valamint nem esedékes a hitelállomány, így az nem jelent ezévi adósságot. Ezzel szemben áll az összes számla egyenleg, amely 27 Mrd Ft, amely a felhalmozási és működési forrásokat együttesen tartalmazza. A két összeg különbözete: plusz(!) 4 Mrd Ft. Az önkormányzatnak nincs hitele, mivel sem az önkormányzat sem a cégek nem vehettek fel likvid és projekt-hiteleket 2018. január elseje óta. Az Önkormányzat részére vélelmezett hitel nem hitel, hanem az állami támogatás még vissza nem fizetett része. Ez sem esedékes, így nem lejárt, és év végén sem lesz lejárt, mivel későbbi visszafizetési kötelezettség áll mögötte. A fentiek alapján tehát nem állapítható meg csőd és csőd közeli helyzet. Természetesen fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra a jövőben is nagy szükség van” – szólt a számlavezető Magyar Államkincstár hivatalos közleménye.

Vagyis hitel nincs, csak az “állami támogatás még vissza nem fizetett része”. Ezt a költségvetési enciklopédia szakzsargonján túllépve nevezhetjük akár hitelnek is, hiszen egy olyan támogatásról van szó, ami bár nem kamatozik, de vissza kell fizetni. Érthető, és ép ésszel felfogható körülmény, hogy a tartozása ténye nem jelenti azt, hogy csődközeli helyzet állt volna elő.

Csődhelyzet ugyanis akkor van (mint minden vállalkozás, költségvetési intézmény vagy akár háztartás esetében), ha a bevételeikből nem tudják finanszírozni a fennálló tartozásaikat. A város költségvetése az átadás pillanatában azonban messze nem ilyen helyzetben volt:

Jelentősen emelkedtek ugyanis a város bevételei, és a jelek szerint az előző városvezetés nagyon is tisztában volt az állami támogatás visszafizetésének kötelezettségével, ezért a költségvetési tételeken túlmenően csaknem 1,5 Milliárd Forintot különített el erre a célra.

Természetesen Páva Zsolt, Pécs előző polgármestere a Magyar Államkincstár által hivatalosan is igazolt plusz 4 Milliárd forintos költségvetési egyenleggel adta át a város kulcsát Péterffy Attilának, aki pedig – minden politikai célú megnyilatkozás ellenére – ennek tudatában lépett hivatalba.

Érdekes tény, hogy a legtöbb városi cég működését a mai napig valóban nehezíti hiteltörlesztési kötelezettség, ám ezeknek a – jellemzően működési célú hiteleknek a – jelentős részét még a szocialista városvezetés idején vette fel a város – állítja a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt korábbi vezérigazgatója.

Lehull a lepel

Ugyan a helyi jobboldali politikusok már korábban is a számlavezető Magyar Államkincstár állításával egybehangzó véleményeket fogalmaztak meg, mára már mindenkinek egyértelművé kellett válnia, hogy a város csődközeli helyzetéről szóló kommunikáció nem volt más, mint hamis politikai propaganda.

Erről Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője is több ízben tartott sajtótájékoztatót, amelyben kiemelte: “itt az ideje elfogadni, hogy a város költségvetési helyzete stabil és Péterffy Attila erről nem mondott igazat”.

https://pecsiertek.hu/kovari-janos-hazudott-a-baloldal-pecs-nincs-csodben-raadasul-37-milliard-forintos-pluszban-zarta-az-elozo-evet/

Nemrég azonban végleg lehullt a lepel a város “csődhelyzetének mítoszáról”, amikor is közleményben jelentette be a pécsi városvezetés, hogy elutalta a város az állami hiteltörlesztés első részletét, összesen 1,54 Milliárd Forintot.

Ugyan a közlemény nem említi, hogy ezt a pénzt még az előző városvezetés Páva Zsolt utasítására tette félre, de egy korábbi előterjesztés ezt a tényt is elismeri – számolt be a hírről a PécsAktuál nevű hírportál.

A “megtalált költségvetési milliárdokkal” a zsebében már nehéz lesz Péterffy Attilának a város valós gazdasági helyzetét elvitatni, azonban e-tekintetben minden kísérletre nyitottnak bizonyult az új polgármester, aki az “Új Pécsiség jegyében” továbbra is minden probléma forrását az előző városvezetés működésével, illetve a magyar kormány intézkedéseivel igyekszik megmagyarázni.

Pécsiség és Szakértelem

E kettő hiányzik nekem”

Korábban írtuk:

https://pecsiertek.hu/peterffy-attila-131-bune-a-pecsiek-rovasara-evertekelo/
Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close