KiemeltKitekintő

Vulkánkitörés: úszómedencébe zuhant az égő láva

Megállíthatatlanul tombol a vulkán La Palma szigetén, Spanyolországban: a lávafolyam hamarosan eléri az óceánt. Több veszély is fenyegeti az ott élőket: földrengésekre, lávafolyamokra, mérgező gázokra, vulkáni hamura és savas esőre is fel kell készülniük. Eddig már több mint hatezer embert telepítettek ki, és legalább 200 épület semmisült meg. Sérültekről és áldozatokról nem érkezett jelentés – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Drámai felvételek készültek Cumbre Vieja vulkán okozta károkról La Palma szigetén, ahol a vasárnapi katasztrófa óta továbbra is súlyos a helyzet. Todoque városában az égő láva egy úszómedencébe zuhant, feketére színezte a türkizkék vizet, majd hatalmas gőzoszlopként csapott a magasba

A lávafolyam kedden érte el az 1300 lelkes települést, a hatóságok még az utolsó percekben is menekítették az embereket. Délutánra azonban dübörgő robbanások kíséretében intenzív hamueső zúdult a térségre.

Kedden több kisebb földmozgás is megrázta a 85 ezer lakosú atlanti-óceáni szigetet, ami tovább növelte a vulkánkitörés miatti félelmeket.

A lávafolyam, amely óránként 700 métert nyomult előre , egész mezőket, utakat és házakat temetett maga alá. A vulkánkitörés miatt eddig már mintegy kétszáz épület semmisült meg és legalább hatezer embernek kellett elhagyni az otthonát.

Néhány településen a helyiek kedden pár órára visszatérhettek a házaikba, hogy mentsék a még menthetőt Ezt követően pedig egy távoli hegyoldalból nézték végig, hogy a még izzó láva felperzseli a falujukat.

Elhoztunk mindent, amit csak bírtunk, de már nem tehetünk semmit” – mondta egy helybéli

Szakértők szerint az 1000 fokos láva már a tenger felé közeledik, a vízzel való találkozásakor pedig mérgező gázfelhők szabadulhatnak fel.

A legutóbbi, 1971-es vulkánkitöréskor egy ember életét vesztette, miután belélegezte a tengerbe folyó láva által kibocsátott gázt. A tartományi kormány katasztrófasújtotta területnek nyilvánította a láva által érintett területet. Becslések szerint a károk mértéke elérheti 400 millió eurót.

A válságkezelés nem akkor ér majd véget, amikor a láva eléri a tengert. Épp ellenkezőleg. Akkor, amikor a La Palma szigeten ismét visszatér a normális kerékvágásba, és mindent újjáépítünk, ami elpusztult” – ígérte Pedro Sanchez spanyol kormányfő.

Tudósok szerint a legpusztítóbb katasztrófától a kevésbé súlyos károkig minden lehetséges forgatókönyvvel számolni kell. A tűzhányó jelenlegi viselkedése arra utal, hogy a lávafolyás akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat.

Hirado.hu, M1

Címlapkép: Volcano Discovery

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close